Bigos. Nasza potrawa narodowa. Przepis.
Bigos jest naszą potrawą narodową i w większości każdy zna jego smak. Mój przepis należy do tradycyjnych z dziada, pradziada.
Składniki:
2 kg kapusty kiszonej (zakwaszana odpada)
1/4 kapusty białej, słodkiej, świeżej, mała główka.
1,20 kg różnego mięsa
0,6 kg kiełbasy różnej
400 ml koncentratu pomidorowego
1 marchewka, połowa pora-ta zielona, kawałek selera, pietruszka ( warzywa i kapustę świeżą rozdrobnić)
Sól, pieprz, łyżeczka bulionu drobiowego z paczki, (niecała szklanka wina wytrawnego lub to co macie, 4 łyżki stołowe cukru, dodać pod koniec gotowania, ale cały bigos gotujemy dobre dwa dni, więc to wino i cukier również) Gotujemy na bardzo malutkim ogniu.
Bigos ma tę zaletę, że im więcej razy go odgrzewany tym jest dojrzalszy i smaczniejszy.
Filmik podam też na ytubie oraz adres linku do niego.
Smacznego.
Komentarze