Bigos. Nasza potrawa narodowa. Przepis.

 Bigos jest naszą potrawą narodową i w większości każdy zna jego smak. Mój przepis należy do tradycyjnych z dziada, pradziada. 

Składniki:







2 kg kapusty kiszonej (zakwaszana odpada)

1/4 kapusty białej, słodkiej, świeżej, mała główka.

1,20 kg różnego mięsa 

0,6 kg kiełbasy różnej

400 ml koncentratu pomidorowego 

1 marchewka, połowa pora-ta zielona, kawałek selera,  pietruszka ( warzywa i kapustę świeżą rozdrobnić)

Sól, pieprz, łyżeczka bulionu drobiowego z paczki, (niecała szklanka wina wytrawnego lub to co macie, 4 łyżki stołowe cukru, dodać pod koniec gotowania, ale cały bigos gotujemy dobre dwa dni, więc to wino i cukier również) Gotujemy na bardzo malutkim ogniu.

Bigos ma tę zaletę, że im więcej razy go odgrzewany tym jest dojrzalszy i smaczniejszy. 

Filmik podam też na ytubie oraz adres linku do niego. 

Smacznego.




Komentarze

Popularne posty