Chleb na zakwasie z ziarnami różnymi. Przepis.

                                       Witajcie po dość dłuższej przerwie.

Zaczynamy.

1kg mąki żytniej

0,5 kg mąki pszennej (lub odwrotnie tzn: 1kg pszennej i 0,5 kg żytniej - jak komu smakuje)

4 łyżeczki płaskie soli

1 szkl. otrąb pszennych lub żytnich

1 szkl. siemienia lnu

1 szkl. słonecznika

0,5 szkl. dyni, pestki

1,5 litra letniej wody

Zakwas - wystawić go z lodówki wcześniej przed wyrabianiem ciasta.

...........................

Wszystkie składniki wymieszać, wyrabiać ciasto przez 5 min.

!!!

Odłożyć 4 łyżki stołowe ciasta na zakwas do następnego pieczenia (przechowywać w lodówce od 3 - 3 tygodni)

Moje blaszki/keksówki smaruję tłuszczem i posypuję otrębami pszennymi lub owsianymi, albo wykładam blaszki zielonymi, świeżymi liśćmi chrzanowymi lub zimą liśćmi suszonymi.

Resztę ciasta podzielić na 2 blaszki(u mnie keksówki) i odstawić na minimum 8 godzin. (ja zostawiam na noc) 

Piec w temp. 160 stopni lub 180 stopni przez 70 min.

............

Na 3 keksówki potrzebuję ok. 2,5 kg mąki.

Bardzo lubię dodawać razem z ziarnem rodzynki lub żurawinę.

Na Youtube zamieściłam przepis :

 Jak zrobić zakwas do chleba:

 https://www.youtube.com/watch?v=vPmlFH4or0M&list=PL-01gPh7wLXloRps3s85VoXk3ynSksKtD&index=2




iNNE FOTKI WSTAWIĘ PÓŻNIEJ.


 

Komentarze

Popularne posty