Chleb na zakwasie z ziarnami różnymi. Przepis.
Witajcie po dość dłuższej przerwie.
Zaczynamy.
1kg mąki żytniej
0,5 kg mąki pszennej (lub odwrotnie tzn: 1kg pszennej i 0,5 kg żytniej - jak komu smakuje)
4 łyżeczki płaskie soli
1 szkl. otrąb pszennych lub żytnich
1 szkl. siemienia lnu
1 szkl. słonecznika
0,5 szkl. dyni, pestki
1,5 litra letniej wody
Zakwas - wystawić go z lodówki wcześniej przed wyrabianiem ciasta.
...........................
Wszystkie składniki wymieszać, wyrabiać ciasto przez 5 min.
!!!
Odłożyć 4 łyżki stołowe ciasta na zakwas do następnego pieczenia (przechowywać w lodówce od 3 - 3 tygodni)
Moje blaszki/keksówki smaruję tłuszczem i posypuję otrębami pszennymi lub owsianymi, albo wykładam blaszki zielonymi, świeżymi liśćmi chrzanowymi lub zimą liśćmi suszonymi.
Resztę ciasta podzielić na 2 blaszki(u mnie keksówki) i odstawić na minimum 8 godzin. (ja zostawiam na noc)
Piec w temp. 160 stopni lub 180 stopni przez 70 min.
............
Na 3 keksówki potrzebuję ok. 2,5 kg mąki.
Bardzo lubię dodawać razem z ziarnem rodzynki lub żurawinę.
Na Youtube zamieściłam przepis :
Jak zrobić zakwas do chleba:
https://www.youtube.com/watch?v=vPmlFH4or0M&list=PL-01gPh7wLXloRps3s85VoXk3ynSksKtD&index=2
Komentarze