Rabarber. Placek z rabarberem. Przepis.

        Wiosenny rabarber z ogródka najbardziej smakuje, 
         więc do roboty:
1 kg rabarberu opłukać i pociąć ze skórką w kostkę, wrzucić do garnka, podlać troszkę wodą i dosypać cukier, zagotować.
Po małym ostygnięciu dosypać 1 dużą paczkę kiślu (ja wzięłam mączkę ziemniaczaną ok. 1 szkl.) i db wymieszać, podgrzać aby się zgęstniało.
       Potem można tę masę zimną wylać na kruszonkę, która będzie przykryta ubitym białkiem z cukrem ( łyżki + cukier waniliowy) na sztywną pianę. 
Na końcu posypać kruszonką, tę samą która jest pod spodem masy rabarberowej.
      Składniki na kruszonkę:
3 szklanki mąki pszennej (biorę 405 lub 450),
3/4 kostki masła,
5 jajek (żółtka do kruszonki, a białka ubić na sztywną pianę i ułożyć na wierzch ciasta),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju, 
3 łyżki śmietany.
         Ciasto piec w piekarniku (zimny na początku), temp. 150 stopni C przez ok. 40 min.
        Ten przepis to podobny jest do zrobienia szarlotki, tak mi się skojarzyło. Zrobiłam tak na wyczucie, bez podglądania gdziekolwiek, czyli eksperyment, który udał się jak na pierwszy raz. 
To na pożegnanie, bo za parę dni wracam do domu. 
Dwa miesiące poza domem to wystarczy. :) 















Komentarze

Popularne posty