Ciasto marchewkowe z jabłkami. Przepis.

          Bardzo zdrowe i pożywne ciasto i na samo wspomnienie już chciałabym je upiec. 
Składniki: 
 4 średnie marchewki - utrzeć na drobnych oczkach.
1 szklanka mąki owsianej lub zmielone płatki owsiane. 
3 jajka (białka ubić na sztywną pianę i dodać na końcu mieszania ciasta z bakaliami)
2 łyżki oliwy z oliwek lub normalny olej.
1 łyżka miodu.
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
1/2 łyżeczki imbiru zmielonego.
1 łyżeczka cynamonu.
oraz różne bakalie, rozdrobnić.
            Jest to miara na małe korytko keks.
 Dalej wiecie co robić, wszystko połączyć i gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej blaszki posypanej mąką owsianą lub jak kto woli wyłożyć papierem do pieczenia.
Włożyć do zimnego piekarnika i piec ok. 50 min/160 stopni C.
          Jeśli piekę to ciasto w tortownicy, to podwajam składniki.
Wersja z jabłkami to mój pomysł i trafiony w dziesiątkę.
         
               Polewa jogurtowa - pyszna.
150 ml jogurtu naturalnego (bez cukru).
1 łyżka miodu.
Kilka kropel wanilii.
1 łyżeczka żelatyny.
Połączyć i do lodówki wstawić, a po wystygnięciu ciasta marchewkowego nałożyć na wierzch posypując prażonymi migdałami. (na patelni na wolnym ogniu, uwaga bo się łatwo przypala).
         W kilku miejscach miałam przyjemność skosztować do kawki, cóż szału nie ma. Jednak jeśli już mam coś zamówić w jakiejś kawiarni, to zamawiam ten lub jabłecznik, bo są najbardziej ,,zdrowe dla organizmu''
        Polecam zabawić się w piekarza i zrobić osobiście ;) nic trudnego.
Smacznego.
 Ps:Filmik na youtube, zapraszam.
      https://www.youtube.com/watch?v=AbSBaGFKwQQ&list=PL-01gPh7wLXloRps3s85VoXk3ynSksKtD&index=32&t=0s     
oraz:  https://www.youtube.com/watch?v=oRNNqDe92dk&list=PL-01gPh7wLXloRps3s85VoXk3ynSksKtD&index=32
























Komentarze

Popularne posty