Maślane bułeczki śniadaniowe. Przepis.
Dziś przez przypadek zabrakło mi chleba na kolację. Co tu zrobić?
Tak więc przyszedł moment na upieczenie czegoś zastępczego.
Na szczęście były drożdże i pół kg mąki, a także masło.
Dziś dzień świąteczny nie tylko w Polsce.
Wstawiam parę zdjęć oraz przepis. Będzie też filmik na moim profilu na Youtube.
Zapraszam również tam, bo tam jest już troszkę tego na temat tego gotowania z moim udziałem w roli głównej.
Film:
https://www.youtube.com/watch?v=xKSz7T15XKk
Francuskie bułki śniadaniowe.
(18 szt)
Rozczyn:
12 g świeżych drożdży lub 4 g suszonych.
400 g wody
300 g mąki przennej (ja używam 550 - Luksusowa) = 2 szklanki.
Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z mąką. Pozostawić rozczyn na ok. 30 min aż zacznie fermentować.
Ciasto:
cały rozczyn,
400 g mąki (j.w) = 2,75 szklanki,
10 g soli,
20 g cukru = 6 łyżeczek,
50 g miękkiego masła = 1/4 kostki,
mąka do obtoczenia.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto,na końcu dodając masło.
Miskę przykryć i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok. 1,5 godziny w temp. pokojowej lub 8-12 godzin w lodówce.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 części (jeżeli wyrosło w lodówce, to każdą część ogrzać ugniatając chwilę w dłoniach) i uformować bułeczki.
Każdą obtoczyć w mące, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia , aż podwoją objętość (ok. 40-60 minut)
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 stopni przez ok. 10-12 min (ewentualnie + 5 min)
Tak więc przyszedł moment na upieczenie czegoś zastępczego.
Na szczęście były drożdże i pół kg mąki, a także masło.
Dziś dzień świąteczny nie tylko w Polsce.
Wstawiam parę zdjęć oraz przepis. Będzie też filmik na moim profilu na Youtube.
Zapraszam również tam, bo tam jest już troszkę tego na temat tego gotowania z moim udziałem w roli głównej.
Film:
https://www.youtube.com/watch?v=xKSz7T15XKk
Francuskie bułki śniadaniowe.
(18 szt)
Rozczyn:
12 g świeżych drożdży lub 4 g suszonych.
400 g wody
300 g mąki przennej (ja używam 550 - Luksusowa) = 2 szklanki.
Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z mąką. Pozostawić rozczyn na ok. 30 min aż zacznie fermentować.
Ciasto:
cały rozczyn,
400 g mąki (j.w) = 2,75 szklanki,
10 g soli,
20 g cukru = 6 łyżeczek,
50 g miękkiego masła = 1/4 kostki,
mąka do obtoczenia.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto,na końcu dodając masło.
Miskę przykryć i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (ok. 1,5 godziny w temp. pokojowej lub 8-12 godzin w lodówce.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 części (jeżeli wyrosło w lodówce, to każdą część ogrzać ugniatając chwilę w dłoniach) i uformować bułeczki.
Każdą obtoczyć w mące, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia , aż podwoją objętość (ok. 40-60 minut)
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 stopni przez ok. 10-12 min (ewentualnie + 5 min)
Komentarze