Rezept, KURBIS HOKAIDO DYNIA ZAPIEKANA. PRZEPIS.
Ten przepis jest warty polecenie, bo wypróbowałam i już za pierwszym razem smakuje rewelacyjnie. To nie mój pomysł, więc zdradzę, że widziałam taki program kulinarny w niemieckiej TV.
Jak już zaopatrzymy sie główny składnik - dynia Hokaido bo ona sie do tego najlepiej nadaje, należy ją obmyć (tylko przypominam dla zapominaskich ;), potem pokroić w takie księżyce po uprzednim upróżnieniu dyni z ziarenek.
Przygotować należy mięso mielone ze wszystkimi przyprawami do mielonego (wieprzowe).
Długie plastry boczku owinąć wokół nafaszerowanej dyni. Ułożyć na blaszce i posypać gałką muszkatołową, cynamonem lub przyprawą do pierników.
Pokropić oliwą lub olejem na wierzchu.
Piec w piekarniku od 30 - 40 min w temp. od 160 - 200 stopni C.
Na początek pieczenia można mieć w piekarniku tę niższą tem. a pod koniec tę najwyższą, czyli tak pół na pół.
Najważniejsze nie przypalić.
Smacznego.
https://www.youtube.com/watch?v=eFT9fdSASQA&index=7&list=PL-01gPh7wLXloRps3s85VoXk3ynSksKtD
Długie plastry boczku owinąć wokół nafaszerowanej dyni. Ułożyć na blaszce i posypać gałką muszkatołową, cynamonem lub przyprawą do pierników.
Pokropić oliwą lub olejem na wierzchu.
Piec w piekarniku od 30 - 40 min w temp. od 160 - 200 stopni C.
Na początek pieczenia można mieć w piekarniku tę niższą tem. a pod koniec tę najwyższą, czyli tak pół na pół.
Najważniejsze nie przypalić.
Smacznego.
https://www.youtube.com/watch?v=eFT9fdSASQA&index=7&list=PL-01gPh7wLXloRps3s85VoXk3ynSksKtD
Komentarze