Drożdżówka z owocami, budyniem i kruszonką. Przepis.

                Tak się złożyło jakoś, że nie napisałam Państwu o wspaniałym cieście jakim jest drożdżówka.
 Dodatkowo trzeba wspomnieć, że jest to bardzo smaczne i dobre ciasto dla naszego zdrowia.
      Tak więc, na dużą blachę wielkości powierzchni całego piekarnika podam Państwu proporcje wszystkich produktów.           Muszę zaznaczyć, że to nie będą podane w aptekarskich dokładnościach. 
       Drożdżówkę piekę biorąc wszystko do jej sporządzenia ,,na oko''. - moja teściowa dokładnie tak mi określiła ten sposób pieczenia tego ciasta i dopiero dziś mogę się z nią zgodzić w tym temacie ,,na oko''. 
Składniki:
4/5 kg mąki pszennej typu od 405 do 510,
6 jajek całych,
1 Kasia lub masło,
3 łyżki stołowe oleju,
1 szklanka cukru kryształ,
pół szklanki ciepłego mleka -( dodać 1/2 kostki drożdży, rozpuścić, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, poczekać by wyrosły drożdże),
szczypta soli.
   Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać lub ugnieść rękoma (zależy to od tego, czy ciasto ma konsystencję bardzo miękką, czy bardziej zwartą - jak komu wygodnie, można kręcić gocą.
        Dokładnie wyrobione ciasto należy postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
       Następnie należy ciasto wyłożyć równomiernie na dużą blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
      Może będzie się wydawać początkowo, że ciasto takie niskie jest , ale ono wyrośnie ponownie zanim będzie włożone do piekarnika. 
    Na ciasto należy poukładać/wciskać delikatnie gęsto owoce (mogą być świeże lub rozmrożone: śliwki, jabłka, czarna porzeczka, rabarber...) a na te owoce należy wylać wcześniej ugotowany budyń śmietankowy lub waniliowy, ciepły.
     Na koniec posypujemy kruszonką.
Kruszonka: 
mąka 30 dag, 
1 szklanka cukru,
 1/3 kostki masła plus 2-3 łyżki oleju oraz cukier waniliowy. 
      Należy tę kruszonkę dobrze wyrobić. (zawsze brak mi cierpliwości do niej)
        !!! 
       Całość odstawić na dobre pół godziny lub więcej do wyrośnięcia. ( zdarza się tym co pieką za pierwszy razem, że zapominają odstawić blaszkę z ciastem do wyrośnięcia i wkładają od razu do piekarnika :/ )
      Potem ciasto wstawić do zimnego piekarnika i piec 175 stopni C około 20 - 25 min. Nie używam wiatraczka w piekarniku.

Osobiście ja (i moja rodzina) uwielbiamy jeść taką drożdżówkę wyjętą prosto z piekarnika, ale nie polecam niezahartowanym. 
       - mała fuszerka, ponieważ zabrakło mi zdjęcia z taką dużą blachą tej drożdżówki, ale jak coś będę mieć to wstawię. 







Komentarze

Popularne posty