Drożdżówka z owocami, budyniem i kruszonką. Przepis.
Tak się złożyło jakoś, że nie napisałam Państwu o wspaniałym cieście jakim jest drożdżówka.
Dodatkowo trzeba wspomnieć, że jest to bardzo smaczne i dobre ciasto dla naszego zdrowia.
Tak więc, na dużą blachę wielkości powierzchni całego piekarnika podam Państwu proporcje wszystkich produktów. Muszę zaznaczyć, że to nie będą podane w aptekarskich dokładnościach.
Drożdżówkę piekę biorąc wszystko do jej sporządzenia ,,na oko''. - moja teściowa dokładnie tak mi określiła ten sposób pieczenia tego ciasta i dopiero dziś mogę się z nią zgodzić w tym temacie ,,na oko''.
Składniki:
4/5 kg mąki pszennej typu od 405 do 510,
6 jajek całych,
1 Kasia lub masło,
3 łyżki stołowe oleju,
1 szklanka cukru kryształ,
pół szklanki ciepłego mleka -( dodać 1/2 kostki drożdży, rozpuścić, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, poczekać by wyrosły drożdże),
szczypta soli.
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać lub ugnieść rękoma (zależy to od tego, czy ciasto ma konsystencję bardzo miękką, czy bardziej zwartą - jak komu wygodnie, można kręcić gocą.
Dokładnie wyrobione ciasto należy postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Następnie należy ciasto wyłożyć równomiernie na dużą blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Może będzie się wydawać początkowo, że ciasto takie niskie jest , ale ono wyrośnie ponownie zanim będzie włożone do piekarnika.
Na ciasto należy poukładać/wciskać delikatnie gęsto owoce (mogą być świeże lub rozmrożone: śliwki, jabłka, czarna porzeczka, rabarber...) a na te owoce należy wylać wcześniej ugotowany budyń śmietankowy lub waniliowy, ciepły.
Na koniec posypujemy kruszonką.
Kruszonka:
mąka 30 dag,
1 szklanka cukru,
1/3 kostki masła plus 2-3 łyżki oleju oraz cukier waniliowy.
Należy tę kruszonkę dobrze wyrobić. (zawsze brak mi cierpliwości do niej)
!!!
Całość odstawić na dobre pół godziny lub więcej do wyrośnięcia. ( zdarza się tym co pieką za pierwszy razem, że zapominają odstawić blaszkę z ciastem do wyrośnięcia i wkładają od razu do piekarnika :/ )
Potem ciasto wstawić do zimnego piekarnika i piec 175 stopni C około 20 - 25 min. Nie używam wiatraczka w piekarniku.
Osobiście ja (i moja rodzina) uwielbiamy jeść taką drożdżówkę wyjętą prosto z piekarnika, ale nie polecam niezahartowanym.
- mała fuszerka, ponieważ zabrakło mi zdjęcia z taką dużą blachą tej drożdżówki, ale jak coś będę mieć to wstawię.
Dodatkowo trzeba wspomnieć, że jest to bardzo smaczne i dobre ciasto dla naszego zdrowia.
Tak więc, na dużą blachę wielkości powierzchni całego piekarnika podam Państwu proporcje wszystkich produktów. Muszę zaznaczyć, że to nie będą podane w aptekarskich dokładnościach.
Drożdżówkę piekę biorąc wszystko do jej sporządzenia ,,na oko''. - moja teściowa dokładnie tak mi określiła ten sposób pieczenia tego ciasta i dopiero dziś mogę się z nią zgodzić w tym temacie ,,na oko''.
Składniki:
4/5 kg mąki pszennej typu od 405 do 510,
6 jajek całych,
1 Kasia lub masło,
3 łyżki stołowe oleju,
1 szklanka cukru kryształ,
pół szklanki ciepłego mleka -( dodać 1/2 kostki drożdży, rozpuścić, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, poczekać by wyrosły drożdże),
szczypta soli.
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać lub ugnieść rękoma (zależy to od tego, czy ciasto ma konsystencję bardzo miękką, czy bardziej zwartą - jak komu wygodnie, można kręcić gocą.
Dokładnie wyrobione ciasto należy postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Następnie należy ciasto wyłożyć równomiernie na dużą blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Może będzie się wydawać początkowo, że ciasto takie niskie jest , ale ono wyrośnie ponownie zanim będzie włożone do piekarnika.
Na ciasto należy poukładać/wciskać delikatnie gęsto owoce (mogą być świeże lub rozmrożone: śliwki, jabłka, czarna porzeczka, rabarber...) a na te owoce należy wylać wcześniej ugotowany budyń śmietankowy lub waniliowy, ciepły.
Na koniec posypujemy kruszonką.
Kruszonka:
mąka 30 dag,
1 szklanka cukru,
1/3 kostki masła plus 2-3 łyżki oleju oraz cukier waniliowy.
Należy tę kruszonkę dobrze wyrobić. (zawsze brak mi cierpliwości do niej)
!!!
Całość odstawić na dobre pół godziny lub więcej do wyrośnięcia. ( zdarza się tym co pieką za pierwszy razem, że zapominają odstawić blaszkę z ciastem do wyrośnięcia i wkładają od razu do piekarnika :/ )
Potem ciasto wstawić do zimnego piekarnika i piec 175 stopni C około 20 - 25 min. Nie używam wiatraczka w piekarniku.
Osobiście ja (i moja rodzina) uwielbiamy jeść taką drożdżówkę wyjętą prosto z piekarnika, ale nie polecam niezahartowanym.
- mała fuszerka, ponieważ zabrakło mi zdjęcia z taką dużą blachą tej drożdżówki, ale jak coś będę mieć to wstawię.
Komentarze