Sernik Królewski. Przepis.

A oto przedstawiam Państwu przepis na Sernik Królewski, sprawdzony i stosowany w mojej kuchni od ponad 25 lat.

Sernik Królewski.
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej typu od 405 do 500,
1 szkl. cukru (kryształ)
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 żółtka,
1 margaryna Kasia,
2 łyżki stołowe oleju,
2 łyżki kakao.
Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki.

Masa serowa:
1 kg. twarogu/ser biały średniotłusty,
20 dag. margaryny Kasi,
1 1/2 szkl. cukru kryształ,
4 żółtka,
1 olejek migdałowy,
1 budyń śmietankowy.

Osobno przygotować: 
1/2 szkl. rodzynków - namoczyć w gorącej wodzie aby spulchniały.
1 puszka brzoskwiń w syropie - owoce odsączyć i pokroić w księżyce.

Wszystkie składniki  ,,masy serowej'' połączyć,
 ser dokładnie ugnieść lub zmielić na maszynce.
Dodać ubitą pianę z białek wraz z cukrem.

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie nierówne części.
 Tę większą pokruszyć lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą.
Następnie wyłożyć całą masę serową na to brązowe ciasto.
Na wierzchu układać brzoskwinie i rodzynki.
Wszystko posypać pokruszoną mniejszą częścią pozostałego ciasta.
Włożyć tortownicę do zimnego piekarnika i ustawić temp. 160 stop. C  i piec 1 godzinę.
Po upieczeniu sernik delikatnie wyjąć z piekarnika, aby wystygł na zewnątrz.

Po wystygnięciu możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem wierzch sernika.
          Zapraszam również na Youtube: 
https://www.youtube.com/watch?v=YHYZyc57jCo&list=PL-01gPh7wLXloRps3s85VoXk3ynSksKtD&index=32     

  oraz
https://www.youtube.com/watch?v=OD8ypw1xP1Q&list=PL-01gPh7wLXloRps3s85VoXk3ynSksKtD&index=39












Komentarze

Popularne posty