Ciasteczka warszawskie. Przepis.
Ciasteczka warszawskie na drożdżach.
Bierzemy:
1/2 kg mąki,
4 jajka - całe,
1/2 kostki masła,
1 paczuszka suchych drożdży,
2 garści cukru kryształ,
2 łyżki stołowe oleju,
1 cukier waniliowy,
szczypta soli.
Wszystko połączyć i rękoma wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Potem ciasto podzielić na dwie części i bardzo cienko rozwałkować jedną z nich.
Wykroić szklanką krążki i poukładać je na blaszce do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.
Nałożyć łyżeczką marmoladkę na środek każdego krążka.
Z drugiej części ciasta postąpić podobnie: wykroić krążki, ale dodatkowo kieliszkiem każdy krążek wykroić ten malutki.
Taki krążek z dziurką układamy na krążku z marmoladą.
Nakłuwamy teraz po całości wykałaczką, by podczas pieczenie nie popuchły z powodu nadmiernego powietrza.
Następnie należy jajko rozbić w osobnym naczyniu i każde ciasteczko posmarować tym jajeczkiem. Pędzelkiem.
Odstawiamy na bok, aby ciasteczka podrosły.
Pieczemy około 25 min/160 stopni.
Tzn: na złoty kolor.
Komentarze