Ciasteczka warszawskie. Przepis.

 Ciasteczka warszawskie na drożdżach. 

Bierzemy: 

1/2 kg mąki,

4 jajka - całe,

1/2 kostki masła,

1 paczuszka suchych drożdży,

2 garści cukru kryształ,

2 łyżki stołowe oleju,

1 cukier waniliowy,

szczypta soli.

Wszystko połączyć i rękoma wyrobić na gładkie ciasto.

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Potem ciasto podzielić na dwie części i  bardzo cienko rozwałkować jedną z nich. 

Wykroić szklanką krążki i poukładać je na blaszce do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. 

Nałożyć łyżeczką marmoladkę na środek każdego krążka. 

Z drugiej części ciasta postąpić podobnie: wykroić krążki, ale dodatkowo kieliszkiem każdy krążek wykroić ten malutki.

Taki krążek z dziurką układamy na krążku z marmoladą. 

Nakłuwamy teraz po całości wykałaczką, by podczas pieczenie nie popuchły z powodu nadmiernego powietrza. 

Następnie należy jajko rozbić w osobnym  naczyniu i każde ciasteczko posmarować tym jajeczkiem. Pędzelkiem.

Odstawiamy na bok, aby ciasteczka podrosły.

Pieczemy  około 25 min/160 stopni. 

Tzn: na złoty kolor. 








 


Komentarze

Marek Wawłacki pisze…
Wyglądają smakowicie. Teraz tylko namówić żonę, żeby je przygotowała :)

Popularne posty