Kluski ziemniaczane ze skwarkami i cebulką.

 Bardzo lubię i polecam Państwu różne potrawy takie nasze wiejskie, polskie. 

Do takich należą kluski ziemniaczane. Wykonanie jest bardzo proste.

Potrzeba: 

1/2 kg ziemniaków 

1/2 kg - lub więcej mąki pszennej

1 jajko, szczypta soli.

Ziemniaki trzemy na tarce i odcedzamy, odciskamy nadmiar soku z nich.

Dodajemy mąkę, jajko i sól.

Całość należy db wymieszać łyżką i jeśli potrzeba to należy dodać mąki tyle, że konsystencja musi być bardzo gęsta. 

Sprawdzić to można podczas wrzucania formowanych klusek do gotującej się wody. Jeśli zaczną kluski się rozpatrywać, należy dodać mąki do tej wyrobionej masy.

Gotujemy w osolonej wodzie.

Potem należy przepłukać kluski wodą kranówką.

Należy następnie podsmażyć skwarki z boczku wędzonego i cebulkę. 

Następnie ja, na podsmażone skwarki wkładam kluski i podsmażane jeszcze chwilę. 

Na koniec wykładam na talerz i gotowe. 

Podajemy na gorąco. 

Można serwować z jakąś sałatką. 

Na ytb będzie mój film, ale później. 

Smacznego. 











Komentarze

Popularne posty